1-4-1995 – 1-4-2015 = 20 Jaar G-atletiek bij SPARK

Dit werd zaterdag 18 april jl. gevierd met de Dirk Kuyt Foundation atletiek
jubileum-wedstrijd voor G-atleten (tevens de eerste competitiewedstrijd 2015)

In 1994 werd er een idee geopperd om, wat toen heette, geestelijk gehandicapte mensen te laten sporten. Dit idee ontstond na een gesprek in de kleedkamer na een trainingsloopje. Dit naar aanleiding van dat één van de kinderen van een loper geestelijk gehandicapt was. Het toenmalige bestuur nam het idee op en ging onderzoeken of er draagvlak voor was. Er werd contact opgenomen met de toenmalige NSG (Nederlandse sportbond voor geestelijk gehandicapten); deze bond organiseerde cursussen voor de doelgroep en er werd gezocht naar een aantal mensen, die deze sporters wilden gaan trainen. Een aantal vrijwilligers konden aan deze cursus deelnemen om zodoende een groep op te starten. Nu nog de deelnemers. De eerste 3 waren er al snel, dit waren Bjorn , Manon en Jeroen. Met deze drie sporters werd er op 1 april 1995 gestart met het G-Team van Spark. Na het opstarten hebben een aantal trainers zich verder ontwikkeld om deze doelgroep te kunnen trainen. Ondanks al het positieve geluid, bleek de start nogal moeilijk. Voor veel mensen binnen de club was het toch moeilijk om met geestelijk gehandicapten om te gaan. Het zou een aantal jaren duren voordat de acceptatie er zou zijn. Deze acceptatie kwam er pas, nadat de groei van het team doorzette en er sporters kwamen, die zelfs met de valide sporters konden wedijveren.

In 1996 werd er voor het eerst met 9 atleten deelgenomen aan een wedstrijd; dit was het clubkampioenschap. Vanaf toen ging de groep echt groeien, hetgeen momenteel is uitgegroeid tot een ploeg van zo’n 30 sporters.

Jaarlijks bezoeken we een tiental wedstrijden in binnen- en buitenland, zoals meetings in België, competitiewedstrijden, verschillende evenementen van Special Olympics, indoorwedstrijden en crosslopen. Zo zijn er in de bijna 20 jaar al vele hoogtepunten geweest, zoals de European games (2000) in Groningen, De Belgische Special Olympics (1998) en de World games in Shanghai (2007).

Naast deze hoogtepunten voor de club zijn er ook vele hoogtepunten voor verschillende atleten te vermelden. Verschillende van deze atleten hebben zich namelijk ontwikkeld tot de top binnen de gehandicapte sport. Een aantal van hen hebben verschillende medailles weten te behalen op open Nederlandse, Duitse en Belgische kampioenschappen.  Door deze resultaten hebben een 3-tal uitnodigingen gehad om met Nederlandse selectie deel te nemen aan Europese- en wereldkampioenschappen, waarop ook verschillende medailles werden veroverd.

Mocht u na het lezen geïnteresseerd zijn om de wedstrijd te bezoeken? Van harte welkom! Geniet van het enthousiasme van deze sporters, beleef wat voor hen topsport is.

Wilt u meer willen weten over het G-Team van SPARK, neem dan contact op met
Henk Gaasbeek tel. 0647870552.